In perioada 26 - 31 mai 2009 a avut loc in Canada la Quebec a 16-cea aditie a Concursului Mondial deVinuri.
Numarul de probe de vin inscrise in Concurs a fost de 1.836 provenind de la 602 producatori din 32 de tari.
Acestea au fost: Africa de Sud, Germania, Argentina, Australia, Bolivia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Columbia, Spania, SUA, Franta, Georgia, Grecia, Ungaria, Israel, Italia, Liban, Luxemburg, Macedonia, Mexic, Noua Zeelanda, Polinesia Franceza, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Elvetia, Tunisia, Uruguay.
Numarul cel mai mare de probe 465, a fost din Franta de la 191 de producatori, a urmat Italia cu 277 prode de vin de la 81 de producatori, Spania cu 178 probe de la 82 producatori si Canada cu 162 probe de la 43 de producatori.
De mentionat ca Romania a participat cu 23 de probe de vin de la 2 producatori, Cotnari si Murfatlar.
60 de degustatori renumiti din 20 de tari au participat timp de o saptamana la acest important concurs international. Amintim tarile de origine ale degustatorilor: Germania, Franta, Canada, Republica Ceha, Spania, Elvetia, Chile, Belgia, Australia, Danemarca, Liban, Argentina, SUA, Italia, Brazilia, Romania - LUCIA PARVU, Anglia, Africa de Sud, Ungaria si Noua Zeelanda,
Talentul de analiza senzoriala a degustatorilor a dus la medalierea vinurilor cu marea medalie de aur pentru 3 vinuri:
1. Mayu Syrah Reserva 2006 - Vina Mayu ltd. Chile
2. Shingleback Shiraz Reserva 2005 - Shingleback Australia
3 . Maestoso Merlot British- Columbia 2006 - Lastella Winery Canada
cu 60 medalii de aur pentru soiuri ca: Chardonnay, Syrah, Crianza, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, sau ptr cupaje Shirah Cabernet, vinuri produse din struguri recoltati tardiv, sau vinuri de gheata.
491 de vinuri medaliata cu argint din care spre bucuria noastra au fost medaliate 5 vinuri romanesti, 4 vinuri de la Cotnari si unul de la Murfatlar.
SAPTAMANA DE LUCRU
Concursul s-a desfasurat sub patronajul OIV Franta, iar cele 554 de probe de vin medaliate au reprezentat 30% din vinurile inscrise in concurs.
Din data de 26 mai pana in data de 31 mai 2009 au fost jurizate cele 1836 de probe de vin.
O locatie de mare eleganta, servitul probelor de vin fiind facut de renumiti somelieri.
Fiecare zi incepea cu o conferinta la ora 8.00 sustinuta de cate un expert mondial recunoscut, timpul alocat fiind de 30 de minute. Dintre temele prezentate: Marile principii ale degustarii, Carmenere drapelul chilian, Vinurile Europei Centrale si Tojaji, Implicarea SAQ in lume, Influenta presei asupra consumului de vin, Cidru de gheata.
Apoi urmau 3 sesiuni de degustare cu aproximativ 45- 50 de probe de vin . Acesta era nr de probe degustate /zi de catre o comisie formata din 6 degustatori. In total au functionat 10 comisii. Fisele de degustare insumau aspectele vizuale, olfactive si gustative ale vinuririlor, nota fiind valabila de la toti cei 6 degustator, facandu-se media aritmetica
Pauzele dintre sesiuni erau un prilej de a contacta degustatorii si de a comenta vinurile.
Urma apoi masa de pranz in acelasi Hotel, Palace Royal, hotel de 4 stele, unde pe toata perioada am avut parte de un rasfat gastronomic asortat cu vinuri recomandate de somelieri, provenind din magazinele SAQ, Societatea de Alcool Quebec unde vinul si bautuirile alcoolice sunt monopol e stat..
In fiiecare dupa amiaza eram insotiti a vizita diferite obiective ale Quebecului: Citadela, Resedinta Guvernatorului General din Canada, Parcul Chute de la Chaudiere, vizita Centralei hidroelecrtice, vizita primariei din Levis, Muzeul Regimentuiu Claudiere, excursie cu vaporul pe fluviul St-Laurent.
Seara se incheia cu servirea cinei in locatii deosebite, nici una nu se repeta: Cafe de la Paix, La Cache a Maxime, La Fenouilliere, L'Erabliere du Lac Beauport, Chateau Bonne Entente.
Un program complex, in continua miscare la care s-a suprapus si acomodarea cu noul orar de pe continent.
Sansa de a participa la acest concurs , marcheaza un capitol de noutati in aceasta meserie. Un Concurs pregatit la standard mondial, un respect fata de degustatorii prezenti, un mare buget alocat intregii actiuni si o echipa de organizatori implicata in toate momentele evenimentului.
Toata admiratia pentru Domnul Ghislain K-Laflamme presedintele Selections Mondiales des Vins Canada, Domnul Denys Paul-Hus vice-presedinte, Domnul Pierre Paul-Hus vice-presedinte tehnic, Doamna Carole Cliche, secretara concursului, Doamna Francine Dione director tehnic, Doamna Brigitte Robinet director administrativ, Doamna Chantal Demers, director adjunct administrativ.
Cu siguranta un exemplu de urmat in masura in care promovarea vinului la noi va prezenta acelasi interes ca cel remarcat in America de Nord.
Fotoreporter: Constantin Duma
Autor: Lucia Parvu
Autor: Lucia Parvu
Data: 2009-06-29