Suprafaþa de viþã-de-vie autorizatã pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlatã (DOC) s-a diminuat în anul 2008 cu 15% faþã de anul precedent, din cauza înlocuirii viþei bãtrâne cu viþã tânãrã, prin programul de reconversie/restructurare, potrivit datelor Oficiului Naþional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV).
Astfel, ONDOV a autorizat în 2008 o suprafaþã de 17.997 hectare de viþã-de-vie pentru producerea vinurilor DOC, comparativ cu anul 2007, când suprafaþa s-a ridicat la 21.252 de hectare. "Mulþi producãtori se îndreaptã cãtre programele de reconversie/restructurare ºi înlocuiesc viþa-de-vie bãtrânã, de peste 25 de ani, cu viþã-de-vie tânãrã, care nu intrã în categoria celei producãtoare de vinuri cu denumire de origine controlatã decât dupã trei ani de la plantare. Acesta nu este un lucru negativ, pentru cã, în anul patru de la înfiinþare, aceasta intrã pe rod ºi se pot obþine vinuri DOC ", a declarat directorul general al Oficiului Naþional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri, Dan Axente.
Directorul general al Patronatului Naþional al Viei ºi Vinului, Ovidiu Gheorghe, a declarat, pentru NewsIn, cã un alt motiv al scãderii suprafeþei cultivate cu viþã-de-vie pentru vinurile cu denumire de origine controlatã este faptul cã viticultorii renunþã la producerea vinurilor DOC ºi preferã vinurile cu indicaþie geograficã, pentru a evita birocraþia obþinerii autorizãrii DOC pentru suprafaþã ºi pentru producþie. În plus, acesta a adãugat cã, în ultimii ani, potrivit trendului impus de alte state, producãtorii de vin se orienteazã cãtre vinurile proaspete, care sunt consumate dupã un an-doi. "În ultimii ani, producãtorii se orienteazã mai puþin cãtre vinurile DOC, pentru a evita birocraþia. Deºi primesc subvenþii de la stat pentru vinurile cu denumire de origine controlatã, viticultorii merg mai mult cãtre vinurile cu indicaþie geograficã, pentru cã nu trebuie sã piardã timp pentru obþinerea autorizaþiei pentru suprafaþa de viþã-de-vie ºi pentru vinurile DOC. De asemenea, existã o tradiþie iniþiatã de state precum Australia, Chile, Noua Zeelandã, care comercializeazã vinuri proaspete, de calitate, care se vând dupã un an sau doi", a spus Ovidiu Gheorghe. De asemenea, potrivit ONDOV, în 2008, au solicitat dreptul de utilizare a denumirii de origine pentru vinurile produse 57 de producãtori, care au scos pe piaþã peste 30 de milioane de litri de vin DOC, cu 12% mai puþin decât în anul precedent. În 2007, cantitatea de vinuri cu denumire de origine controlatã obþinutã a fost de circa 34.800.000 litri. În 2006, suprafaþa de viþã-de-vie pentru producerea vinurilor DOC a fost de 22.385 de hectare.
Potrivit directorului Patronatului Naþional al Viei ºi Vinului, viticultorii au început sã prefere vinurile cu indicaþie geograficã, în detrimentul celor cu denumire de origine controlatã (DOC), din cauza birocraþiei întâmpinate în obþinerea autorizãrii DOC, pentru suprafaþã ºi producþie.
Sursa http://www.curierulnational.ro
Autor - Roxana Dimache
Data: 2009-06-23