Dupa gradul alcoolic vinurile se impart in:
VM - vinuri de masa cu tarie alcoolica 8,5 grade;
VMS - vin de masa superior cu taria intre 8,5 si 9,5;
VS - vinuri de calitate superioara cu minim 10 grade alcool.
Dupa denumirea de origine controlata vinurile se clasifica in:
DOC - vinuri cu denumire de origine controlata;
DOCC - vinuri cu denumire de origine controlata cu trepte de calitate;
DOCC-CMD - vinuri DOC culese la maturitate deplina;
DOCC-CT - vinuri DOC culese tarziu;
DOCC-CIB - vinuri DOC culese la innobilarea boabelor.
Dupa acumularea zaharurilor avem:
vinuri seci - cu un continut cuprins pana la 4,0 g/l inclusive;
vinuri demiseci - cu zahar intre 4,01 g/l si 12 g/l;
vinuri demidulci - cu un continut de zaharuri cuprins intre 12,01 g/l si 50 g/l;
vinuri dulci – cu zaharuri peste 50 g/l.
Data: 2009-05-11