DOMENIILE URLATI
Alãturi de alþii, botanistul A. Griesbach opina cã “patria viþei trebuie cãutatã in þinuturile Pontului ºi Traciei”, adicã acolo unde s-a nãscut Dionysos, zeu al vinului la grecii vechi, Bachus la romani, inspiratorul cultului care-i poartã numele. In ce ne priveºte, practicãm viticultura de vreo douã milenii ºi continuãm sã fi m in topul primelor 10 þãri ale lumii unde vinul este considerat “cea mai sãnãtoasã ºi mai igienicã dintre bãuturi” - dupã defi niþia biologului francez Louis Pasteur.
Voievozii moldoveni ªtefan cel Mare ºi Dimitrie Cantemir (sec. XV - XVIII) au incurajat constant cultivarea viþei de vie, amenajarea cramelor ºi exportul vinului.
In jurul anilor 1700, venirea toamnei anunþa ºi apariþia domnitorului muntean Constantin Brancoveanu (1688-1714) la podgoria sa din Urlaþi – Ceptura, cu vestite pivniþe domneºti ale cãror urme se mai vãd intr-una dintre cele mai vechi ºi mai intinse regiuni viticole din þarã.
Mai tarziu, aici a locuit ºi academicianul prof. univ. Gh. Ionescu-Siseºti (1885-1967), intemeietorul Institutului de Cercetãri Agronomice.
Patrimoniul Domeniilor insumeazã 85 de hectare de vie veche pe rod, plus cate 12 hectare de Sauvignon Blanc ºi Feteascã Neagrã, plantaþii noi. Situatã pe o pantã uºoarã, podgoria Urlaþi - Ceptura are avantajul expunerii totale cãtre sud, fapt ce asigurã o insolaþie maximã de-a lungul perioadei de vegetaþie. Vinurile obþinute sunt vinuri uleioase, tari, durabile, de mare personalitate ºi fi neþe, incadrate in gama Premium de lux in categoria celor cu denumire de origine controlatã (DOC). Specifi ce zonei noastre rãman vinurile roºii.
In spaþii special amenajate, utilaje moderne produse de fi rma Della Toff ola din Italia, cu asistenþã tehnicã asiguratã de Comagrimpex desfãºoarã intregul proces de obþinere a vinului in cele mai bune condiþii ºi imbuteliazã in prezent circa 2.500 de sticle pe orã cu instalaþia italianã
Fimer. Producþia anualã este de 1.000.000 de sticle.
La fostul conac din Urlaþi - Ceptura al familiei baronului Bellu, in cadrul Muzeului etnografi c, se afl ã expuse ºi vechi unelte folosite de podgorenii veacurilor trecute in perimetrul arealului Dealul Mare, unde a luat fi inþã, in 1893 la Pietroasele, ºi prima Staþiune viticolã experimentalã din Romania.
Sunt vinuri uleioase, tari, durabile, de mare personalitate ºi fi neþe, incadrate in categoria celor cu denumire de origine controlatã (DOC). Incã din anul 1880 acestea au fost premiate cu medalia de aur de societatea Concordia Romanã in cadrul Expoziþiei de Arte ºi Industrii Romane.
Soiurile albe seci din gama Premium de lux cultivate sunt: Riesling, Feteascã, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc.
Soiurile roºii seci din aceeaºi gamã sunt: Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteascã Neagrã, Pinot Noir, Burgund Mare.
Data: 2008-11-10